$0.00 donated
0 Donors

PROJECTE HUMANITAT

 

Atenció integral a famílies refugiades amb dones embarassades o en període de lactància a Atenes

 

1. RESUM DEL PROJECTE

Les persones refugiades necessiten protecció. Encara més una dona refugiada que arriba a l’etapa d’embaràs i lactància. I sobretot els seus nadons. Però també els refugiats més vulnerables que tenen alguna discapacitat física o psicològica.

El projecte pretén donar protecció especial sobretot a les dones refugiades embarassades i amb període de lactància, habilitant-los un espai adequat i tenint cura de les seves necessitats. L’espai habilitat es troba a Atenes (Grècia). Una part del material humanitari es transporta des de les Terres de l’Ebre fins a Atenes pel voluntariat, i una altra part es compra a Grècia

2. BENEFICIARIS

33 famílies refugiades amb membres vulnerables com embarassades, lactants, nadons i discapacitats (110 persones)

3. DESCRIPCIÓ

Dones refugiades amb les seves respectives famílies arribades a Grècia, concretament a Atenes, on disposen d’un espai específic per a dones embarassades i en període de lactància. Actualment tenim persones refugiades de diferents nacionalitats: Siria, Irak, Afganistán, Kurdistán, Yemen… amb llengües com àrab, kurd, farsi o pashto.

4. OBJECTIU GENERAL

Donar protecció especial i atenció integral a les dones refugiades embarassades i amb període de lactància, i a les seves famílies.

5. OBJECTIUS ESPECÍFICS

  • Assegurar una bona alimentació de les dones i els seus nadons: posada en marxa d’un menjador comunitari per a assegurar la nutrició i contribuir a la bona convivència.
  • Tenir cura de que els refugiats tinguin una atenció sanitària: emergències, seguiment de l’embaràs i post part, atenció psicològica, medicina general…
  • Vetllar perquè les famílies disposin d’ un espai de protecció i tranquil·litat.
  • Donar eines als refugiats per a desenvolupar-se a mig termini i ser autònoms: classes d’anglès, assessorament legal i sanitari…
  • Contribuir a la millora de la situació educativa dels nens i nenes.
  • Assegurar la vacunació dels nens i nenes.
  • Acompanyament legal perquè puguin regularitzar la seva situació a Grècia.
  • Servei de traducció en anglès quan fa falta per a diversos tràmits.

6. METES DEL PROGRAMA

S’haurà aconseguit protegir a les dones embarassades i les seves famílies d’una situació de vulnerabilitat que estan patint a causa de la fugida massiva del seu país d’origen com a conseqüència de la guerra i del terror. S’haurà aconseguit millorar la seva alimentació, la seva qualitat de vida, així com també veure reconeguda la seva dignitat.

7. ACTIVITATS A REALITZAR

  • Recollida selectiva de menjar i material humanitari prioritari per a nadons.
  • Classificació del material recollit i repartiment per part dels voluntaris.
  • Seguiment de les necessitats en el dia a dia i posterior compra de tot el necessari.
  • Recolzament psicosocial.

8. ORIGEN DE LA INICIATIVA

El projecte sorgeix inicialment un any després que Provocant la Pau hagi estat treballant amb persones refugiades a Grècia. A través dels refugiats que ja havien col·laborat amb la ONG, vam detectar aquelles persones i famílies refugiades amb més necessitat de protecció i amb menys ajudes.

9. ESTUDIS PRELIMINARS

Un equip de Provocant la Pau es va desplaçar fins a la capital de Grècia, Atenes, per a fer un estudi de camp amb els refugiats de la situació actual. Després d’observar la situació a nivell general i tenir entrevistes amb diferents famílies, vam decidir redactar aquest projecte establint les prioritats d’intervenció.

10.  SITUACIÓ EXISTENT

La guerra de Síria encara no s’ha acabat i les persones continuen fugint del genocidi. Hi ha oberts altres conflictes com el d’Iraq, Yemen o Afganistan, a més d’afectar la violència a diferents zones del Kurdistan. A Grècia hi ha milers de persones refugiades amb necessitats per a cobrir, com la protecció, l’alimentació i l’atenció psicosocial.

11. IMPORTÀNCIA HUMANITÀRIA

Aquest projecte destinat a persones que estan fugint d’una guerra, té en compte l’article 3 de la Declaració Universal dels Drets Humans (Tot individu té dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat de la persona), l’article 9 (Ningú no pot ser arrestat, detingut ni exiliat arbitràriament), així com l’article 14 de la mateixa Declaració (En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil i a beneficiar-se’n en d’altres països). Així mateix, també té en compte la Convenció de Ginebra (1951) sobre els drets de les persones refugiades i el Protocol de Nova York (1967).

12. VIABILITAT TÈCNICA I SOCIOCULTURAL

Provocant la Pau ha acumulat experiència en treball amb persones refugiades. Impulsar processos d’acompanyament psicosocial enmig d’un context tan complex per la multiplicitat de factors com la guerra, el terror, la fugida, la persecució, la mutilació, la deportació, la manca d’acollida i de solucions polítiques és un repte per a Provocant la Pau, que ha optat per la construcció d’un model d’intervenció que tendeixi a reconstruir la dignitat de les víctimes i al mateix temps, a donar suport al procés de superació dels danys físics, emocionals i relacionals que ha deixat la violència en les seves vides.

És un repte per a la comunicació tenir diferents nacionalitats, cultures i llengües: actualment tenim persones refugiades de Síria, Iraq, Afganistan, Kurdistan i Yemen, i es parlen diferents llengües com àrab, kurd, farsi i pashto. Provocant la Pau fa una important feina de mediació intercultural, ajudant a l’enteniment i la col·laboració per al bé comú. És molt important la realització d’assemblees setmanals per a que les persones i els grups puguen expressar les seves necessitats i resoldre plegats petits conflictes o dificultats.

També hi ha un aspecte logístic a tenir en compte tal com el desplaçament dels voluntaris i d’una part del material humanitari.

13. TREBALL EN XARXA

En la intervenció social, cal potenciar la complementarietat i la col·laboració, cal unificar esforços i crear sinèrgies; cal establir petites aliances entre les persones i entre les organitzacions, des d’on entrellaçar els diferents agents, com integrants d’una gran xarxa, d’un gran trencaclosques en el que totes les peces són necessàries. Aquesta necessitat de treballar en xarxa, afecta tant els diferents membres de Provocant la Pau com les diferents organitzacions que actuen a Atenes amb persones refugiades. És més que la coordinació (intercanvi d’informació), és una articulació comunitària: col·laborar de forma estable i sistemàtica, per a evitar duplicitats, competència entre recursos, descoordinació i potenciar el treball en conjunt.

Per a aquest projecte, Provocant la Pau ha creat equips multidisciplinars perquè puguin ajudar integralment les persones refugiades. Entre el nostre equip hi ha llevadores, metges, infermeres, mestres, professors d’anglès, intèrprets, treballadores socials, educadores socials, integradors socials, fontaners, electricistes, paletes i artistes. Cada equip fa un seguiment de les activitats, de les mancances i de la línia a seguir. Cada dia es reuneix l’equip a Atenes i cada setmana hi ha assemblea amb les persones refugiades.

A Atenes ens hem reunit amb EASO (European Asylum Support Office), coneixem l’oficina d’Asylum Service i la d’OIM (The International Organization for Migration) i el centre Khora.

Per als casos més vulnerables col·laborem amb ACNUR (Agència de les Nacions Unides per als refugiats).

Per a suport legal de les persones refugiades treballem amb Greek Council For Refugees, Hellenic League for Human Rights i Khora.

Per al seguiment de les embarassades tenim una col·laboració amb Metges Sense Fronteres i Amurtel. Per a suport psicològic comptem amb Metges Sense Fronteres. Per a medicina general, establim connexions amb Praxis, Metges del Món o Metges Sense Fronteres. Si hi ha emergències mèdiques d’adults o nens comptem amb la xarxa de sanitat pública grega.

Per a ajudar els refugiats amb la documentació a Grècia comptem amb Asylum Service. Per a escolaritzar els nens que encara no tenen la documentació requerida per a entrar a una escola pública grega també comptem amb la col·laboració de Càritas Grècia. Per a la vacunació dels nens estem col·laborant amb Creu Roja Grècia.

Per a enviament de menjar i material humanitari treballem conjuntament amb SOS refugiados y Pampiraiki.

Per a suport revisions de dentistes i clínica dentista solidària compten amb la col·laboració de Dentists For Refugees.

Per a nosaltres, treballar en xarxa vol dir: pensar, comunicar-nos i actuar conjuntament, compartint objectius i recursos, unificant capacitats i esforços, relacionant les nostres accions.