L’educació global i transformadora incorpora totes aquelles accions, que, de forma directa o indirecta, promouen la formació de la consciència crítica de les persones amb l’objectiu d’entendre les causes estructurals de la pobresa, les desigualtats, i la vulneració dels drets humans; assumir el compromís per transformar-ho; actuar amb coresponsabilitat; i mobilitzar-se per tal de garantir una vida digna per a totes les persones, la justícia social, la construcció de pau i la seguretat humana sostenible.
És molt important que les noves generacions tinguin uns valors en els quals fonamentar la seva vida i uns ideals que els ajudin a lluitar pel que val la pena. Tenint en compte que la nostra principal preocupació són les noves generacions, organitzem tallers d’educació global i transformadora adreçats a escoles, instituts, universitats i col·lectius juvenils. Amb l’experiència de més de 800 tallers arreu del món.
Aquesta educació requereix capacitat d’impacte, adaptació a contextos canviants, connexió al territori i participació per part de diferents agents educatius. Tenim presents reptes com els Drets Humans, guerres, desigualtats, contaminació i destrucció del medi ambient… Impulsem valors com la pau, la justícia social i ambiental, la cooperació i la solidaritat.
Mostrem projectes de cooperació i d’emergències humanitàries de Provocant la Pau (especialment els relacionats amb persones refugiades) perquè els nens i joves vegin com viuen els de la seva edat en altres parts del món, que entenguin que no és tan fàcil tenir tantes oportunitats com tenen, convidant a la valoració de les persones i les coses i a la transformació social.
Fem una crida a revisar la seva escala de valors.
Suggerim activitats solidàries que poden organitzar per donar els primers passos en el compromís social.
Dia Escolar de la No-violència i la Pau
El Dia Escolar de la No-violència i la Pau es celebra el 30 de gener, una jornada que vol fomentar el llegat del Mahatma Gandhi el dia que es recorda l’aniversari de la seva mort. Està dedicat a impulsar la cultura de pau en els centres educatius per tal que esdevinguin instruments de pau i entesa entre persones de diferent formació, raça, cultura i religió.
Taller “Refugiats i escala de valors”
- Durada: 50 minuts.
- En què consisteix: Es divideix en 2 blocs diferenciats: introducció a la vida de les persones refugiades i reflexió sobre la pròpia escala de valors. Una aproximació a la realitat que viuen les persones refugiades ajuda a fer que els joves entenguin que no és tan fàcil tenir tantes oportunitats com tenen, convidant a la valoració de la vida, les persones i les coses. Aquesta valoració condueix a fer o revisar la pròpia escala de valors. Els valors són guies d’acció i d’inspiració, i ajuden a créixer com a persona.
- A qui va dirigit? A l’alumnat d’ESO, Cicles Formatius i Batxillerat.
- Objectiu: Reflexionar sobre la pròpia escala de valors mitjançant l’aproximació a la vida de les persones refugiades.
Material informàtic per a taller d’educació en valors amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.