$0.00 donated
0 Donors

Signa urgent la nostra petició a change

Ajuntaments

Per a la moció de adhesió els Ajuntaments poden descarregar-se el document Moció Ajuntaments.

Entitats o col·lectius

Per adherir-se les entitats o col·lectius poden descarregar-se el document Adhesió Entitats.

refugiats-cam00361

El nombre total de persones desplaçades per la força al món ha arribat als 65,3 milions. Segons l’ONU, el món viu la pitjor crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial.

A partir de la segona meitat del 2015, un nombre creixent de persones van arriscar les seves vides creuant el Mediterrani, buscant seguretat i protecció. Més d’un milió de persones van arribar al sud d’Europa en embarcacions precàries durant el 2015, un 84% d’aquestes des dels 10 principals països emissors de refugiats, que encapçalen la República Àrab Síria, l’Afganistan i l’Iraq. La majoria dels nouvinguts (almenys 850.000) van creuar el mar Egeu des de Turquia i van arribar a Grècia. L’impacte de la crisi es va notar en tot el continent a causa del constant trànsit des de Grècia cap a altres països d’Europa a través de la ruta dels Balcans Occidentals.

El 13 de maig de 2015, la Comissió Europea va presentar la seva Agenda Europea de Migració, en la qual s’establia un plantejament global per a millorar la gestió de la crisi dels refugiats. Cal destacar la Proposta de Decisió del Consell de la Unió Europea 2015/125 de 27 de maig per a l’establiment de mesures provisionals en l’àmbit de la protecció internacional en benefici d’Itàlia i Grècia (per a la reubicació de 40.000 persones), i la Proposta de Decisió del Consell de la Unió Europea 2015/0209 de 9 de setembre per a l’establiment de mesures provisionals en l’àmbit de la protecció internacional en benefici d’Itàlia i Grècia (per a la reubicació de 120.000 persones).

Aquestes propostes van ser ratificades en la Decisió del Consell de Justícia i Assumptes d’Interior 2015/1523 de 14 de setembre i en la Decisió del Consell de Justícia i Assumptes d’Interior 2015/1601 de 22 de setembre.
Segons les propostes de la Comissió Europea, el total de refugiats que han d’arribar a Espanya en dos anys és de 17.680 (14.931 assignats el 9 de setembre de 2015 més els 2.749 de maig de 2015). Formen part dels arribats a Itàlia i Grècia, i que han de ser distribuïts entre els països de la Unió Europea.

El 9 de març de 2016, l’Antiga República Iugoslava de Macedònia va tancar la seva frontera amb Grècia, taponant d’aquesta manera la ruta dels Balcans Occidentals que seguien la majoria de refugiats cap al centre d’Europa. A Idomeni, últim poble de Grècia, van quedar atrapats uns 14.000 refugiats, tot i que la xifra a tota Grècia va ser de més de 55.000. Allà van acudir immediatament ONG i voluntaris internacionals. També Provocant la Pau va organitzar una missió humanitària al camp de refugiats d’Idomeni.

El 24 de maig de 2016 les autoritats gregues van donar l’ordre de desallotjar el camp de refugiats d’Idomeni. Van desplaçar els refugiats a camps militaritzats.

Provocant la Pau impulsa un projecte de corredor humanitari per a crear rutes segures des de Grècia a Espanya, tenint en compte la normativa europea i espanyola en matèria de seguretat.

Per a emprendre aquest projecte, Provocant la Pau es basa en la pròpia experiència de treball amb refugiats, en les propostes de la Comissió Europea i les decisions del Consell de Justícia i Assumptes d’Interior en matèria de reubicació de refugiats en els països de la Unió Europea, en el compromís adquirit per l’Estat espanyol, i en l’incompliment dels objectius en el procés de reubicació de refugiats.

Ajuntaments

Per a la moció de adhesió els Ajuntaments poden descarregar-se el document Moció Ajuntaments.

Entitats o col·lectius

Per adherir-se les entitats o col·lectius poden descarregar-se el document Adhesió Entitats.