El 6 de febrer se celebra el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, una pràctica que se sol executar en xiquetes en algun moment de les seves vides entre la infància i l’adolescència en determinats països.
S’engloben en aquestes pràctiques tots els procediments consistents en alterar o danyar els òrgans genitals femenins per raons que res tenen a veure amb decisions mèdiques.
És una violació dels drets humans de les dones i nenes. Viola els seus drets a la salut, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmeses a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort.
La Mutilació Genital Femenina és causa d’hemorràgies greus i altres problemes de salut com ara quists, infeccions i infertilitat, així com complicacions en el part i un major risc de mort de nadons.
Les dades són molt greus: a nivell mundial, es calcula que hi ha almenys 200 milions de nenes i dones mutilades. En l’actualitat, cada any es mutilen els genitals a tres milions de nenes.
A Gàmbia, tres de cada quatre dones han estat mutilades, majoritàriament entre els dos i els catorze anys. Només amb el treball en les comunitats es podrà donar un canvi real; les lleis són necessàries però no n’hi ha prou. Per això des de l’any 2016, la Fundació Provocant la Pau recolza el Projecte Kamanjor Kafoo a Gàmbia. L’objectiu del projecte és aportar educació, assessorament i serveis bàsics de salut sexual i reproductiva, per prevenir la Mutilació Genital Femenina i els embarassos i parts de risc, així com afavorir el desenvolupament socioeconòmic de les 32 dones de Kamanjor Kafoo, al poble de Tujereng. Són dones de l’ètnia djola, que no han tingut accés a l’educació. Totes han patit l’ablació i desitgen un altre tracte per a les seves filles. El projecte està coordinat a Gàmbia pel doctor Haruna, metge de la comunitat, i des de Barcelona per Glòria Martínez.
Esperança per a una nova generació.